Autoschade claimen bij verzekering of zelf betalen?

Voor kleine autoschades kan het soms voordeliger zijn om de autoschade niet te claimen bij uw autoverzekering. Door de verzekering in te schakelen bij kleinere schades kan het namelijk gebeuren dat u uiteindelijk meer betaalt doordat uw premie omhoog gaat.

Schade uitkeren of zelf betalen

De consumentenbond heeft hierover een artikel geschreven. In het artikel “Schade uitkeren of zelf betalen” kunt u ook de overwegingen hiervoor terug vinden. Zoals de hoogte van de bonus-malus trade, wel of geen no claim en/of bonus bescherming en of u kort geleden al eerder een grote schade heeft geclaimd.

De Consumentenbond heeft duidelijk uitgelegd hoe dit werkt. In het artikel “Schade laten uitkeren of zelf betalen?” kunt u precies terugvinden welke afwegingen u moet maken.

Factoren die een rol spelen bij wel of niet autoschade claimen

Er zijn meerdere factoren die een rol spelen in de berekening. Zoals de hoogte van de bonus-malus trade en of u kort geleden al eerder een grote schade heeft geclaimd.

Rekenvoorbeeld van De Consumentenbond

Stel, je staat op trede 8 met een no-claimkorting van 50%. De jaarpremie bedraagt € 850. Op een dag rij je € 750 schade.

  • Als je deze schade claimt, val je terug naar trede 4. Het duurt 4 jaar om het oude kortingsniveau weer te bereiken. Na 10 jaar zonder schade ben je in totaal € 4186 kwijt aan premie.
  • Als je deze schade voor eigen rekening neemt, loopt de kortingopbouw door en betaal je over dezelfde periode € 2.656.

Het premievoordeel bij niet claimen is: € 4186 – € 2656 = € 1.530.
Maar je draait in dat geval wel zelf op voor de schade van € 750.
Het uiteindelijke voordeel komt uit op: € 1.530 – € 750 =  780.

(Bron: Consumentenbond, 2019 – https://www.consumentenbond.nl/autoverzekering/schade-uitkeren-of-zelf-betalen)

Autoschade wel of niet claimen? Rekenen loont!

In het rekenvoorbeeld hierboven laat de Consumentenbond duidelijk zien dat het soms voordeliger kan zijn om een aanzienlijke schade toch niet te claimen bij uw verzekering.

Deze som laat duidelijk zien dat het loont om even te rekenen, voordat u de schade aangeeft bij de verzekering!
Mocht u toch te snel hebben gehandeld, dan kunt u dat bij de meeste verzekeraars weer terugdraaien.

Wanneer u er later achter komt dat de premie omhoog schiet, dan kunt u vaak met terugwerkende kracht de schade alsnog zelf betalen. De periode waarbinnen dit geregeld kan worden verschilt per verzekeraar. Controleer uw verzekeringspolis, of neem zo snel mogelijk contact op met uw verzekeraar.

Alternatief voor schadeherstel

Daarnaast kunt u ervoor kiezen om de autoschade te laten herstellen met spotrepair of uitdeuken zonder spuiten. Dit wordt vaak niet vergoed door uw verzekering, of alleen met een hoog eigen risico. Maar het is vele malen goedkoper dan traditioneel schadeherstel. Een goede keuze dus wanneer u uw schade niet wilt claimen bij uw verzekering.

Vraag nu vrijblijvend een offerte aan voor spotrepair of uitdeuken zonder spuiten.